APRENDRE CONSTANTMENT

Bona nit a totes i a tots una altra vegada. Aquesta setmana, no vaig fer entrada dilluns, no ho vaig trobar convenient, ja que a classe vam fer un exercici en grup, el qual era de recerca i el presentarem dilluns a l'aula; dir que, al nostre grup, ens ha tocat saber què són les federacions i taules. Així doncs, un cop feta la presentació, ja faré una síntesi sobre què són, i sobre les altres definicions dels meus companys i companyes, ja que ens hem dividit en diversos grups de 3 i cadascun d'ells, farà la presentació sobre les diverses definicions com d'organitzacions, cooperatives, federacions, taules, entre d'altres. Doncs això, no m'allargaré més en aquest tema, ja que tinc moltes coses a dir, a reflexionar, i començo en el següent paràgraf.

Primer, donar les gràcies per haver vingut avui a la Raquel, treballadora social d'Arrels, i a la Gemma, treballadora social a Aspros i a Creu Roja. Les dues són noies joves, amb molta empempta, i amb molta il·lusió. Ens han explicat una mica els trets més rellevants de les seves entitats, què és el què fan, objectius principals, quins programes i / o projectes tenen a cada entitat, etc. Totes 3 són entitats que les trobem dins el tercer sector, per tant, matèria prima, matèria interessant, i tal i com anem reflexionant, el futur, o almenys això creiem, que aquest serà el nostre futur probablement.
M'ha agradat que ens féssin una presentació d'aquestes entitats, i més poder-ho comparar amb Aspros, una entitat la qual no té voluntaris, cosa que Arrels i Creu Roja si, i els quals tenen un paper molt rellevant en l'entitat.

Arrels és una entitat la qual ja coneixia; he realitzat treballs amb aquesta entitat, fent entrevistes a diversos usuaris. És una entitat la qual em crida molt l'atenció, a més que treballa amb un col·lectiu el qual m'agrada. Arrels Sant Ignasi, va nàixer degut a una campanya que donava entrepans a les persones que treballaven a la fruita; a partir d'aquí, es va començar a fer gran. L'objectiu principal que tenen, és donar acolliment i acompanyament a les persones sense llar, les quals no hem de confondre amb sense sostre. La Raquel ens ha explicat que ells empren el terme sense llar, perquè és més ampli, ja que una persona sense llar pot ser aquella que només pot permetre's pagar una habitació, o habiten en cases ocupes, entre d'altres casos. Per tant, Arrels empra aquest concepte, i el que vol és normalitzar la situació d'aquest col·lectiu. Tenen 2 programes principals, els quals són el d'acostament i el de tractament.
En el primer, trobem Arrels Centre Obert, Arrels La Botigueta i Arrels Reducció del Dany, i en el segon trobem Arrels Reinserció, Arrels Acompanyament i Arrels Unitat Dependent.
A grans trets, el Centre Obert d'Arrels, és un espai per a les persones sense llar on l'objectiu és establir lligams positius, i que aquest col·lectiu tinguin un espai on estar, on es pugui donar una atenció social, per a poder cobrir carències socials, necessitats bàsiques, ja que se'ls hi dóna berenar o esmorzars, i també es realitzen acompanyaments mèdics, socials i/o judicials. També tenen servei de bugaderia, dutxes, perruqueria, consigna i rober.
La Botigueta, és el banc d'aliments d'arrels, on es distribueixen aliments a persones en situació d'exclusió social o bé que estan en risc de trobar-s'hi. 
Arrels Reducció del Dany, és el programa més protocolari, degut a que és una intervenció més mèdica, més d'intervenció. És un servei que s'ofereix per a les persones que es troben en consum actiu (d'heroïna i cocaïna) inhalada o injectada. Tenen unes sales, una d'inhalació i l'altra de punció, on allà els usuaris poden anar a consumir d'una manera higiènica i controlada. Dins d'aquest programa, es desenvolupa el PIX (Programa d'Intercanvi de Xeringues) on els usuaris poden anar a recollir xeringues per a consumir d'una manera més higiènica. En aquest servei, també se'ls hi fa un seguiment i unes proves sanitàries als usuaris. 
Finalment, en el programa de tractament, el fet més característic és que va destinat a les persones que no es troben en consum actiu; per tant, aquestes venen derivades, o inclús poden haver passat pels serveis esmentats anteriorment.
Arrels Reinserció, és un pis amb una capacitat per a 8 nois / homes, que volen deixar de consumir. Per tant, és un pis de teràpia ocupacional, on es realitzen activitats, tractaments, i tenen una rutina, tot això acompanyat per un equip terapèutic i els voluntaris.
Després trobem Arrels Acompanyament, que és pels usuaris que són més autònoms. Amb aquests, se'ls hi dóna un acompanyament, un seguiment.
I per acabar, Arrels Unitat Dependent, el qual és un pis adaptat per a dones que ja tenen permís per a dormir fora de la presó, i allà hi van a passar la nit i també se'ls hi fa el seguiment del seu procés. 
Tots aquests programes, estan formats per voluntaris. Sense els voluntaris, seria molt difícil tirar-ho endavant i que Arrels pogués abastar tants programes; els voluntaris fan una gran tasca, i també es formen per a poder dur a terme la seva activitat.

Després ha estat el torn de la Gemma, la qual ha volgut fer com una mena de "comparativa" entre les dues entitats, Aspros i Creu Roja. 
Aspros, és una entitat privada, que dóna atenció a persones amb discapacitat intel·lectual,
majoritàriament, a la població de Lleida i voltants. L'entitat va ser creada per a les famílies que tenien fills discapacitats. Aspros conta amb un servei pre-laboral per a persones amb malaltia mental, 5 CET's, 3 residències especialitzades (trastorn conducta), 1 residència complex, 10 llars urbanes a tot Lleida, 2 centres de dia a Lleida i una Fundació tutelar. 
Les funcions de la Gemma en aquesta entitat, seria fer l'acompanyament als familiars, intermediació entre el centre i la família, tramitar la documentació entre la residència i el Departament de Treball, Afers Socials i Família, documentació legal (incapacitació) i elaboració d'informes per a diferents departaments. El finançament d'Aspros es basa en donatius, Generalitat, Administració Pública, entitats bancàries i la loteria.
Com he dit, Aspros és una entitat la qual no conta amb l'ajuda de voluntaris, no perquè no es vulgui, sinó perquè ja es va fer i no va funcionar com s'esperava.

I finalment Creu Roja, una ONG que té presència arreu del món i que va nàixer de la necessitat de cobrir i donar atenció a diverses necessitats. El finançament de Creu Roja es basa en els socis, empreses, donatius, Generalitat, Administraci
ó Pública, entitats bancàries i loteria. En comparació amb Aspros, Creu Roja atén a tot tipus de persones, de diverses ètnies, religions, edats, procedència, etc., que tenen necessitats bàsiques, formatives i ocupacionals a cobrir. Els perfils, varien segons el projecte en que estigui sent atès, però una mateixa família / persona, pot ser atesa a diferents projectes.
Els tècnics, estan contractats segons els projectes a desenvolupar, per tant cada professional treballa en un àmbit diferent. Així doncs, depenent les necessitats, hi haurà diferents projectes i programes, i per tant una necessitat de tenir altres professionals que realitzin aquesta tasca.
Tot això, també és pot realitzar amb l'ajut dels voluntaris, que sense ells, la feina que es fa a Creu Roja, potser no es podria aconseguir.

Avui ha estat una classe molt interessant, en la qual he pogut preguntar, saber-ne més del tercer sector, ja que ha estat un tema com una mica amagat, almenys per a mi. Gràcies a coses com aquestes, i al que fem a l'aula, puc aprendre dia rere dia allò que m'inquieta, allò que no sé i que vull saber, i que crec que farà que tingui un futur més enriquidor.
Em fan veure, que el voluntariat, no ha de ser tampoc quelcom que fas perquè si; és una manera de guanyar experiència, d'estar-hi, de veure les coses de primera mà, d'estar a les trinxeres. Crec que m'ho plantejaré; no ara, sinó més endavant... em sap greu però no hi ha temps material, i menys quan no ets de Lleida, una ciutat on tens mil i una opcions per a realitzar voluntariat. Però és una opció que aquí la deixo, a l'aire, i que quan pugui, la caçaré com si fos una papallona.

Em quedo sobretot, de la classe d'avui, amb el missatge que m'han trasmés la Raquel, Gemma i Carolina; m'han trasmés "esperança", i ànims; ningú va dir que el camí seria fàcil, hem de "currar-nos-ho", treballar, i passarem èpoques de frustació, de veure-ho negre, com jo avui. Des de la meva perspectiva, i la d'altres alumnes de l'aula, creiem que ho tindrem negre quan sortim, quan acabem la carrera. No crec que en pic acabi trobi una feina; no crec que tot sigui tant fàcil. Però hem de guanyar experiència, hem d'estudiar, hem de fer-ho perquè volem, amb ganes i molta moltíssima motivació. 

Gràcies companyes per la vostra feina!

P.D: si, avui potser m'he passat... un post molt llarg oi? Hi ha dies de tot tu! La inspiració és el que té.

Comentarios

Entradas populares de este blog

PAS A PAS

PRIMERA SETMANA A BORD

Egoïsme? Vocació? VOLUNTARIAT