Xerrada sobre el Voluntariat


El passat dilluns 5 de març, vam assistir a la xerrada sobre voluntariat que es va realitzar al Casal Cívic de la Mariola (Lleida), on van assistir diverses entitats de la província per a posar en comú el seu punt de vista sobre el paper dels voluntaris en les seves entitats.
Primer de tot, dir que es va realitzar una enquesta tant a les entitats com als voluntaris, per a saber quina és la seva experiència sobre el voluntariat. Al final de la trobada, es van poder veure alguns dels resultats que ja es tenen sobre aquesta enquesta; la nota final de l'experiència i la valoració dels voluntaris ha estat un 7,6, la qual crec que és molt bona tot i que s'ha de seguir treballant per a poder millorar.
Les entitats que es van presentar van ser: L'ESCLAT, Arrels Sant Ignasi, Càritas Diocesana (Lleida), Afanoc, Creu Roja Lleida, Amell, AECC Lleida, Associació Alba (Tàrrega), Fundació Amics de la Gent Gran i Verge Blanca. Totes aquestes entitats, es van presentar una a una, van fer unes petites pinzellades sobre la seva funció i tasca (de l'entitat), i van donar unes pinzellades sobre el voluntariat dins l'entitat.

El que més em va agradar de la xerrada va ser quan es van posar en comú les coses que cada entitat trobava sobre el voluntariat, i també va sorgir el tema de la Llei de Voluntariat, la qual presenta pros i contres per a totes les entitats.

Es va donar molta èmfasi en la formació, en que els voluntaris han de ser conscients en que han de tenir una formació, que s'han d'estar renovant constantment i que és totalment necessària aquesta. Tot i això, sempre es troben contres sobre això; el principal que es va nombrar va ser l'assistència als cursos de formació de voluntariat. Pot ser per horaris, ganes, no voler anar-hi per mandra, o bé perquè no s'hi pot assistir podrien ser les principals causes. També es va dir que podria ser per manca de recursos, ja sigui de les entitats o de qualsevol altra institució; el fet de tenir recursos, pot permetre més flexibilitat, maneres diferents i dinàmiques, o inclús de mobilitat (fer el curs al mateix lloc o població que es du a terme l'acció de voluntariat) per a poder realitzar les formacions. A més, que les entitats petites, es troben a vegades en la situació de demanar ajuda a d'altres entitats més grans i amb més recursos. La meva opinió, la qual la vaig transmetre, va ser que l'acció del voluntariat, la duem a terme els voluntaris perquè volem, i els horaris potser no són els que més bé ens van per a realitzar els cursos. També crec, que els cursos no haurien de ser tant globals, sinó que les temàtiques fossin més concretes; amb això crec que s'aconseguiria motivar als voluntaris, ja que per exemple si una persona treballa amb infants, voldrà tenir formació en infants, no li interessarà anar a un curs de formació d'informàtica per dir alguna altra. El fet de poder tenir a l'abast les noves tecnologies, també facilita les formacions, però tal i com la noia d'Associació Alba va apuntar, això perd el tu a tu i la connexió amb els voluntaris.

Realment va ser una xerrada força interessant, on també vam poder veure com es desenvolupa una trobada d'entitats, que la podríem relacionar amb una taula, on es posen en comú diverses qüestions sobre una temàtica en concret del sector. Gràcies per deixar-nos assistir! Seguim!

Comentarios

Entradas populares de este blog

PAS A PAS

Egoïsme? Vocació? VOLUNTARIAT

PRIMERA SETMANA A BORD