LA SOLEDAT EN LA VELLESA


Mes d'abril, continuem, tirem endavant. Aquesta setmana hem començat "en serio" amb el treball grupal, i nosaltres crearem una associació que acompanyarà i recolzarà a la gent gran, la qual pateix o està en risc, de patir soledat. Per aquesta raó, l'entrada de la setmana tractarà sobre el col·lectiu de la gent gran; mai havia fet cap treball, ni recerca ni tan sols m'havia interessat gaire per aquest col·lectiu fins fa relativament molt poc, per tant, he trobat interessant realitzar algun treball o recerca sobre aquest col·lectiu, i pel que vaig trobant, m'està interessant molt.

Un cop feta aquesta introducció, aquest cap de setmana, a les notícies deTV3, he vist una notícia sobre la soledat en la vellesa que em va impactar moltíssim (click aquí per anar a la notícia i vídeo).
Per començar, a Catalunya hi ha unes 1.396.205 persones que tenen 65 anys o més, i de les quals 300.400 d'aquestes viuen soles; per tant, és un gran nombre de població dins la vellesa que viu sola, i que per tant, té més possibilitats de patir soledat (IDESCAT). Això, ja ens fa veure que la situació d'aquest col·lectiu, és bastant alarmant, ja que hi ha hagut situacions on s'han trobat el cos d'avis que ja eren morts uns dies després de la mort d'aquests

Actualment, s'està guanyant un gran renom la Fundació Amics de la Gent Gran, la qual amb l'ajuda de voluntaris, realitzen visites, acompanyament, recolzament al col·lectiu de la gent gran. El director gerent de la Fundació, apunta que la soledat és el principal problema, obstacle, de la gent gran, però també influeixen factors com la dependència física i/o psíquica i la situació econòmica de la persona la qual necessita un servei o simplement atenció. Des del meu punt de vista, crec que la gent gran són persones les quals necessiten una atenció més centrada i especialitzada que no pas un altre col·lectiu, o bé a persones adultes; la majoria d'elles no truquen a les famílies pel simple fet de no molestar per exemple, i això finalment els pot acabar creant una soledat molt gran, ja que no tenen relació familiar. També el fet de viure sols/es, provoca que no hi hagi relacions socials, i per tant tampoc relacions emocionals, que des del meu punt de vista, són les més rellevants en aquest col·lectiu, ja que són molt vulnerables en àmbits sobretot com la salut.

Logo de la nostra entitat
La nostra entitat, que crearem en aquesta segona part de l'assignatura, voldrà donar cobertura a aquest col·lectiu, fer que no es sentin sols/es, que es sentin acompanyats, recolzats i que tinguin a algú amb qui poder parlar, expressar-se i explicar històries o com es senten. L'acompanyament, creiem que és molt important, i tal i com vàrem parlar dimecres a classe, crec que hauríem de sensibilitzar-nos tots, tota la població en general. Com apuntava la Carolina, en un poble és més senzill, ja que tots ens coneixem entre tots; i està clar... la meva àvia si fa dos tres dies que no va a la carnisseria, ja es posen les alarmes i la carnissera ens truca per saber si està bé. Doncs, d'aquesta manera, la població hauria d'estar conscienciada per a intentar fer que el col·lectiu de gent gran no es sentin desplaçats, ja que crec que és prou dur sentir-se impotent a l'hora de realitzar certes tasques de la vida quotidiana, que ara veuen que no poden fer i fa pocs anys enrere si.

També vam parlar sobre el projecte pilot que es posarà en marxa a Tàrrega de "Sempre Acompanyats" subvencionat per La Caixa; es vol fer arribar a tota la societat, per tant es vol que s'impliqui tota la comunitat. És a dir, comerços, veïns, família, farmàcies, centres de salut,etc. El fet de ser un veí/ïna del bloc o carrer de la persona gran i veure que fa 2 dies que no aixeca la persiana, ja és una alarma que pot indicar que alguna cosa no rutlla bé. Trobo que això als pobles sempre passa, però a les grans capitals no, i és una llàstima ja que hauríem d'estar tots conscienciats.

Fins aquí l'entrada d'avui; he descobert un col·lectiu realment bonic, amb molta "teca" i que m'està començant a agradar moltíssim! Seguirem empapant-nos per a poder crear una entitat a l'alçada del col·lectiu!

Referències:

https://www.idescat.cat/pub/?id=aec&n=253
https://amicsdelagentgran.org/index.php/es/mayores/situacion-de-las-personas-mayores
http://www.ccma.cat/324/avis-que-moren-sols-lepidemia-de-la-soledat-que-cada-cop-afecta-mes-la-gent-gran/noticia/2846604/
http://diarisanitat.cat/lenvelliment-poblacio-genera-mes-soledat-fragilitat-patiment-emocional-gent-gran/

Comentarios

  1. Molt bon article Alba! veig que li aneu agafant el fil a això de fer post!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

PAS A PAS

Egoïsme? Vocació? VOLUNTARIAT

PRIMERA SETMANA A BORD